vrijdag 7 december 2012

Sinterklaas VS Santa Claus

Ik heb expres met dit blogje gewacht tot Sinterklaas het land uit was. (Alhoewel, gratis reisje naar Spanje?). Eigenlijk is Nederland best raar. Van wat eigenlijk één feestdag is, maken wij er gewoon twee!

Een paard versus een rendier; Rendieren zijn cool, ze hebben een gewei. En een paard? Ja, die zie je natuurlijk veel vaker. Sorry Americo, maar Rudolf wint deze ronde toch..
Een schoen versus een sok; Zet je een schoen neer met een gedicht erin voor de sint, of hang je een leuke kerstsok op, en hoop je dat er cadeaus in komen. Ik vind die sok leuker, omdat dit altijd van die schattige kerstsokken zijn.
Spanje versus Noordpool; Ja, Spanje is toch relatief dichtbij. Niet dat ik er ooit geweest ben, maar ik denk dat ik wel met zekerheid kan zeggen dat ik eerder naar Spanje zal gaan dan naar de Noordpool.
Zwarte pieten versus elfen; Ik weet niet wat jullie ervaring met zwarte pieten is, maar ik vind ze redelijk irritant. Daarbij komt dat sommigen (bijvoorbeeld mensen in Amerika) ze nogal racistisch vind. Elfen zijn cool, die kunnen vliegen! (Al is het nog maar net de vraag of kleine mensen zich niet gediscrimineerd voelen door elfen..)

Daarbij komt ook nog dat er bij kerst leuke versiering is. Een kerstboom vol met leuke versieringen,  en leuke dingen om op te hangen. Bij sinterklaas heb je niet echt veel versiering. Ook is kerst natuurlijk 2 dagen en een avond, en sinterklaas maar één avond.


Het lijkt erop dat kerst toch echt wint.. Sorry Sint, volgend jaar een nieuwe kans!

4 reacties:

Carlijn zei

Hmm, dit doet me ergens aan denken... Al heb je dit eerder gepost dan het gesprek van vanmiddag. Toeval??

Dave zei

Ik heb onlangs eens een artikel gelezen over de oorsprong van beide 'sinten'. Ze zijn gebaseerd op de heidense god Odin. Deze werd vroeger veel aanbid, en tijdens de katholisering hebben ze sinterklaas 'uitgevonden' om ervoor te zorgen dat de mensen niet meer 'offers' gaven aan Odin, maar aan een katholiek figuur: Sinterklaas.
Later dan zijn er veel Europeanen Amerika gaan koloniseren. En zo is Sinterklaas dan Santa Claus geworden aldaar.
Odin heeft ook een grijze lange baard. Weet alles want hij heeft een offer gedaan voor 'alwetend' te worden. Rijd op een wit paard met 8 benen waardoor ie zo snel is dat ie kan vliegen. Odin is ook god van de doden. En die doden hebben volgens de heidense verhalen zwarte gezichten (zwarte pieten).
En wat je in je schoen of sok moet klaarleggen voor hem is nog steeds een soort van 'offer' zoals de heidense vroeger deden. Toen was een een bord pap voor de sint en een wortel voor het paard. Al zei mijn pa vroeger dat de sint liever had dat ik een biertje klaarzette ipv een bord pap. De stiekemerd toch =)

Carlijn zei

Hahaha, wat grappig! Jij denkt natuurlijk, hoe meer bier ik neerzet, hoe meer cadeautjes..?

Mariska zei

Wauw, dat wist ik niet! Ik had wel verwacht dat het érgens van was afgeleid, omdat het zo erg op elkaar lijkt, maar dit had ik niet echt verwacht.. Toch leuk, zoiets!

Profile

Mijn foto
Mariska
Dit is een blog van een meisje van 18, genaamd Mariska. Over fashion, fotografie, boeken, muziek en nog veel meer! Follow me, if you like?
Mijn volledige profiel weergeven
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Labels

Bloglovin

Follow Blosses

Goodreads

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Mariska has read 0 books toward her goal of 100 books.
hide